wtorek, 7 stycznia 2014

Ciasteczka maślane

Wczoraj było o kawusi z pianką, a dziś.... CIASTECZKA MAŚLANE.
Upiekłam je na Sylwestra. Są bardzo proste w wykonaniu i niesamowicie pyszne! Znikają w tempie ekspresowym. Dodatkowo, są zdrowe, bo domowe.
 
 
Potrzebne nam będą:
 
1 kg mąki
1,5 kostki masła
30 dag cukru (ja dałam ok. 25 dag, bo nie lubię przesłodzonych ciastek)
3 żółtka
2 całe jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego (jak macie waniliowy, to jeszcze lepiej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek śmietany 12%
 
 
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać do niej masło i je posiekać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zarobić. Można je od razu wykrawać, albo dać na godzinę do lodówki (bądź na 30 minut do zamrażarki). Lepiej dać troszkę do wychłodzenia ciasta, ponieważ lepiej się rozwałkowuje. Można jak najbardziej podsypać mąką, by się nie kleiło do wałka i do stolicy.
Piec w 180-200 stopniach przez ok. 10-15 minut - do zrumienienia.
 
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz