Dziś na obiad zaserwowałam pyszną zapiekankę z tortellini i pieczarkami. Od razu pomyślałam o Was, by się z Wami podzielić. Zapiekanka nie jest zbyt pracochłonna, a na pewno jest urozmaiceniem na obiad.
Składniki, które potrzebujemy, to:
- 250 g tortellini z serem
- 30 dag pieczarek
- cebula (średnia)
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 ml śmietany 18%
- 10 dag tartego żółtego sera
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia) - wg uznania
- olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy na drobne kawałki i szklimy ją na oleju. Następnie dodajemy pieczarki (zrobiłam większe kawałki, by było je wyraźnie czuć w zapiekance). Lekko solimy i pieprzymy połączone już składniki. W między czasie gotujemy tortellini według przepisu na opakowaniu, ale by było al dente (gdy zapiekanka będzie już się zapiekać w piekarniku, tortellini jeszcze zmięknie). Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy do nich śmietanę 30%. Po wymieszaniu, dodajemy śmietanę 18% i doprawiamy przyprawami, które lubimy - ja dodałam bazylię, pieprz i sól.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy do niego tortellini, a na nie sos z pieczarkami.
Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Smacznego! :)
P.S. Wiem, że następnym razem dodam "kolorowe" produkty takie jak: papryka, pomidor, kukurydza :)
P.S. Wiem, że następnym razem dodam "kolorowe" produkty takie jak: papryka, pomidor, kukurydza :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz